A SIBO kezelése - hogyan segíthetnek a probiotikumok?

A SIBO kezelése - hogyan segíthetnek a probiotikumok?

Vajon kezelhető-e a SIBO? A kontaminált vékonybél szindróma gyógyítható betegség, de néha a gyógyulás után is visszatérhet. Ha a SIBO-t egy másik betegség okozza, először azt kell megfelelően kezelni, különben a kezelés hatástalan lehet.

A SIBO-nál a baktériumok a vastagbélből bekerülnek a vékonybélbe

Bélrendszerünkben természetes módon rengeteg baktérium él, de ezekből a baktériumokból a vastagbélben lényegesen több van, mint a vékonybélben. A vastagbélben akár százezerszer több baktérium is lehet, mint a vékonybélben, de a baktériumok száma mellett faji összetételükben is különböznek. Megkülönböztethetünk tehát vékonybélre jellemző és vastagbélre jellemző baktériumokat. És miben különböznek a belek?

Az emésztőrendszerünkben a táplálék először a vékonybélen halad át, ahol különböző emésztőnedvek lebontják elemi összetevőire, amelyek aztán felszívódnak, és a vér által eljutnak oda, ahol szükség van rájuk. A vastagbélbe kerülnek azok az ételmaradékok, amelyeket a vékonybél nem tudott megemészteni. Itt jönnek segítségül a baktériumok, amelyek lebontják azt, amit a szervezetünk nem tud önmagától megemészteni. A baktériumok által feldolgozott táplálék egy része itt felszívódik a szervezetünk számára, egy részét pedig a baktériumok megtartják jutalmul. Ez tehát egy nagyon harmonikus kapcsolat, amely mindkét fél számára előnyös. De mi történik, ha a vastagbél baktériumai bejutnak a vékonybélbe?

SIBO

Forrás: Canva.com

A kontaminált vékonybél szindróma során túlszaporodnak a vékonybélben lévő baktériumok, vagy a vastagbélre jellemző baktériumok átszaporodnak a vékonybélbe. Ez megzavarja a harmonikus kapcsolatot, és a baktériumok elkezdhetik felemészteni akár az alapvető táplálékösszetevőinket is. Ez megakadályozza a természetes emésztést és a tápanyagok felszívódását a vékonybélben, és problémák alakulnak ki.

Miként nyilvánul meg a SIBO?

A baktériumok a táplálék emésztése során gázokat termelnek, amelyek túlzott mennyiségben puffadást és ezzel járó hasi fájdalmat okozhatnak. A vékonybélben lévő gázok túltengése szivárgást és ezáltal flatulencát, azaz “szeleket” is okozhat. A keletkező gázok egyike, konkrétan a metán, valószínűleg részt vesz a székrekedés kialakulásában.

Egyes élelmiszer-összetevőket a baktériumok olyan vegyületekké alakíthatják át, amelyek irritálják a bélnyálkahártyát. A nyálkahártya erre fokozott vízkiválasztással reagál, ami hasmenéshez vezethet.

Ha a baktériumok nagy mennyiségben vannak jelen a vékonybélben, akkor elkezdhetnek versenyezni velünk a táplálékért. Ez alultápláltsághoz, azaz nem megfelelő táplálékbevitelhez vezet fehérjék, zsírok vagy vitaminok formájában, és ehhez kapcsolódó súlyos problémákhoz, például vérszegénységhez vagy fogyáshoz.

További tünetek lehetnek a hányinger, a fáradtság és az általános gyengeség.

Mikor alakul ki a SIBO?

A SIBO kialakulása gyakran összefügg a vékonybél mozgásképességének károsodásával. A vékonybél szabályos időközönként továbbítja tartalmát, és vele együtt a baktériumokat a vastagbélbe. Ez a folyamat hajlamos megzavarodni, ha a vékonybél izomzata nem működik megfelelően. Ezt különböző betegségek okozhatják, ilyen például a cukorbetegség, amelynél a bélmozgást befolyásoló idegek károsodhatnak, vagy az olyan neurológiai betegségek, mint a Parkinson-kór, amelyet általános mozgáskorlátozottság jellemez.

A béltartalom mozgását különböző bélrendszeri rendellenességek is akadályozhatják, mint például a divertikulumok, a bél falában lévő kidudorodások, amelyekben a baktériumok megrekedhetnek. Problémák akkor is előfordulhatnak, ha sérül a vékonybél, például Crohn-betegség során vagy műtét után.

A SIBO-hoz kapcsolódó egyéb betegségek közé tartoznak:

  • Irritábilis bél szindróma (IBS),
  • lisztérzékenység,
  • hypochlorhydria, csökkent gyomorsavtermelés,
  • rosacea,
  • szkleroderma,
  • májzsugorodás,
  • nem alkoholos szteatohepatitisz.

A SIBO diagnózisa

Mivel a SIBO tünetei nagyon nem specifikusak és hasonlítanak más emésztőrendszeri betegségekre, a betegséget gyakran nem diagnosztizálják. Néha az olyan szövődmények, mint az alultápláltság, jelezhetik a SIBO diagnózisát.

A SIBO-t elsősorban az úgynevezett hidrogén kilégzési teszttel diagnosztizálják. Ez egy nem invazív, fájdalommentes vizsgálat, amely a vékonybélben lévő baktériumok által termelt gáz mennyiségét méri. A vizsgálatot úgy végzik, hogy a páciensnek éhgyomorra cukorból és laktulózból (vagy xilózból) álló oldatot kell innia, amely a baktériumok táplálékául szolgál. Ezután egy légzésvizsgálat segítségével mérik a baktériumok által termelt gáz mennyiségét. Tehát minél több a gáz, annál több baktérium van jelen a vékonybélben.

A SIBO esetén a probiotikumok is hasznosak lehetnek

A SIBO-t elsősorban antibiotikumokkal kezelik, akár rövid távon, akár hosszabb ciklusokban, ha a betegség visszatér. Az antibiotikumok a baktériumok hatékony elnyomására szolgálnak, kordában tudják tartani őket. Az antibiotikumok szedése azonban jelentősen felboríthatja a bél mikroflórájának összetételét, ami a SIBO-hoz hasonló tünetekkel jelentkezhet. Ebben az esetben célszerű probiotikumokat szedni.

Mi lenne, ha antibiotikumok helyett probiotikumokat szednénk a kezelés kezdetétől fogva? Egyes tanulmányok szerint a probiotikumok a SIBO kezelésében valamivel hatékonyabbnak bizonyultak, mint az antibiotikumok. A bélfal erősítésének képessége, valamint egyes probiotikumok gyulladáscsökkentő, immunszabályozó és antimikrobiális tulajdonsága pozitív hatással lehet a SIBO kezelésére. Egy vizsgálatban, amelyben a betegek egy Lactobacillus plantarumot és Lactobacillus rhamnosust tartalmazó termék kombinációját kapták, ezek a baktériumok képesek voltak elnyomni a SIBO tüneteit. A probiotikumokat inkább a SIBO kevésbé bonyolult eseteiben ajánlják, vagy ha a SIBO irritábilis bél szindrómával társul, amely kezelésére szintén alkalmasak lehetnek. Legalább néhány hétig kell szedni őket ahhoz, hogy megfelelő hatást fejtsenek ki.

Étrend SIBO esetén

A vastagbélben lévő baktériumok részt vesznek az olyan táplálék lebontásában, amelyet a szervezetünk nem tud feldolgozni. Ezek főként az úgynevezett FODMAP-ok – erjeszthető szénhidrátok, amelyek rosszul szívódnak fel a vékonybélben. A SIBO esetén a túlszaporodott baktériumok idő előtt, azaz már a vékonybélben elkezdik lebontani ezeket a szénhidrátokat, ami a betegség olyan kellemetlen tüneteivel jár, mint a hasmenés, puffadás vagy hasi fájdalom. Az ilyen szénhidrátok táplálékkal történő bevitelének megszüntetése vagy csökkentése ezért enyhítheti a SIBO egyes tüneteit.

Alacsony FODMAP étrend
Forrás: Canva.com

Milyen szénhidrátokat kell kerülni a FODMAP diéta során?

  • F – fermentálható; azaz erjeszthető – enzimatikusan lebontható mikroorganizmusok, például baktériumok vagy élesztőgombák által
  • O – oligoszacharidok; pl. a gabonafélékben található fruktánok vagy a hüvelyesekben található galaktánok
  • D – diszacharidok; pl. a tejben és tejtermékekben található laktóz
  • M – monoszacharidok; pl. gyümölcsökben, zöldségekben és mézben található fruktóz
  • A – and
  • P – poliolok; pl. édesítőszerként használt szorbitol, mannitol, xilitol

Magas FODMAP-tartalmú élelmiszerek, amelyeket kerülni kell:

  • articsóka
  • fokhagyma
  • hagyma
  • bab
  • borsó
  • körte
  • alma
  • árpa
  • méz
  • tejtermékek
  • ízesített gabonapelyhek
  • búza
  • rozs
  • édesített italok
  • aszalt gyümölcsök
  • lencse

Mivel a SIBO kezelhető, ez a diéta csak átmeneti is lehet. Egyelőre azonban élvezheti például a következő ételeket:

  • földimogyoró
  • leveles zöldségek
  • hús
  • sárgarépa
  • néhány gyümölcs (eper, narancs, áfonya, szőlő)
  • olajbogyó
  • zabkása
  • quinoa
  • rizs
  • tojás
  • burgonya